Nog iets meer dan 1 maand en dan is het zover

 3 augustus 2016  

images

Zaterdag 3 september 2016 komt alweer met rasse schreden dichterbij. Over iets meer dan een maand moet de wagen “De Betuwe” door de straten van Eelde-Paterswolde rijden tijdens het Bloemencorso 2016. De opbouw is momenteel in volle gang. Eind april zijn we begonnen met het bouwen van het geraamte van de tent, het lassen van onderdelen voor op de corsowagen en het poten van de dahliaknollen. Op het moment van schrijven zijn we al een heel eind gevorderd, maar – hoe kan het ook anders – er moet nog een hoop gebeuren.

Tent
Door goed voorbereidend werk hebben we de tent dit jaar met één tentbouwdag dicht kunnen maken. De opkomst was redelijk te noemen. Met een man of acht werd de hele dag flink doorgewerkt aan de tent. En dat alles onder redelijke weersomstandigheden. De damwand platen werden op het dak gemaakt en de lampen werden opgehangen. De week voor de tentbouwdag hebben we de meeste kleden al opgehangen.  Toen ook de bar was geplaats waren alle ingrediënten, om na een harde dag werk nog even gezellig na te zitten aanwezig.

Laswerk
Het lassen is volop in gang. Een groot deel van het geraamte staat al vanaf eind mei op de wagen. De grote lijnen waren al snel zichtbaar. De laatste weken zijn we vooral bezig geweest met het verstevigen van de kar, het maken van de fruitkisten en het lassen van fruit. Momenteel zijn we druk bezig met het lassen van de stukken fruit, het hoofd van Flipje Tiel en andere details, die op de wagen moeten komen. Daarnaast moet er nog wat beweging in de kar geplaatst worden. Achter de schermen wordt hier al hard aan gewerkt.  We zijn inmiddels dus een heel eind, maar we zijn er nog niet. De komende drie tot 4 weken moet er nog volop door gelast worden.

Dahlia’s
Nadat de dahlia’s met de hulp van een grote groep mensen eind april zijn gepoot, zijn ze inmiddels flink aan het groeien. De ene soort weliswaar iets sneller dan de andere, maar uit bijna alle knollen zijn dahliaplanten (en daaraan ondertussen ook daadwerkelijk bloemen) tevoorschijn gekomen. Elke dinsdagavond (als het droog was) is het land geschoffeld door een enthousiast groepje medewerkers. Dit is hoogstnoodzakelijk voor de bevordering van de groei van het gewas en dus uiteindelijk ook voor de hoeveelheid bloemen die we in september graag in groten getale op de wagen zouden willen prikken.
Inmiddels is het grootste deel van de schoffelwerkzaamheden achter de rug. De komende weken zullen dan ook vooral in het teken staan van het doorplukken van de dahlia’s. Enerzijds om ervoor te zorgen dat de voeding van de plant niet naar de bloemen gaat maar naar de rest van de plant, anderzijds voor de levering aan andere corso’s.

Crea bea’s
Normaal gesproken beginnen de crea bea’s ergens in de tweede week van augustus met de werkzaamden maar dat is dit jaar anders. Omdat er veel klein fruit op de wagen komt zoals bramen, frambozen en kersen die we moeten maken van papier maché zijn we iets eerder begonnen. Dit om het papiermaché de tijd te geven om goed te kunnen drogen. Inmiddels zijn dan ook op ongeveer 100 kersen lagen krantenpapier en printerpapier aangebracht. De komende weken moet er nog veel ge-papier macheed worden en zullen  daar langzamerhand ook andere werkzaamheden bijkomen.
Zoals onder andere het maken van letters voor op de kar, het maken van kroontjes op de aarbeien, frambozen en bramen, het maken van reclameborden en teksten, het maken van manden, het maken van blaadjes voor de appels en peren en het maken van planken voor op de kar.

Kortom genoeg te doen de komende weken in de tent aan de kooistukken.