Bouwupdate

 21 juni 2016  

Inmiddels zijn we al weer een aantal weken druk bezig op onze opbouwplek. Het geraamte van de tent staat en de wagen begint al aardig vorm te krijgen. Maar er moet natuurlijk nog een hoop gebeuren. Hieronder een korte update van de bouw.

De tent

Net als de laatste jaren zijn we eind april eerst begonnen met het plaatsen van het geraamte van de tent. Dat  ging dit jaar aardig snel. In één zaterdag hadden we het hele geraamte staan met uitzondering van de schuine kant. De laatste paar weken is er tijdens de bouwavonden gestaagd verder gebouwd aan de tent. Zo is de schuine kant geplaatst, zijn de scharen in het dak aangebracht en is begonnen met de onderbouw voor de dakplaten. We hopen de komende twee weken de tent verder dicht te maken.

Wat er onder andere nog moet gebeuren is: afmaken van de onderbouw voor de dakplaten (de planken waar de platen opgeschroefd  worden moeten worden aangebracht), planken schroeven op het uiteinde van de schuine kant zodat de buizen niet door de kleden scheuren, vullen van de jerrycans met water, en de kleden en dakplaten uit de container halen en klaar leggen.

We proberen om voor 2 juli zoveel mogelijk van deze werkzaamheden klaar te hebben zodat we die dag een groot deel van de tent dicht hebben. De komende twee weken kunnen we dus alle handen gebruiken. Ook als je niet kunt lassen is er genoeg te doen.

De wagen

Tijdens de feestavond zijn de plannen met betrekking tot de wagen gepresenteerd. We maken dit jaar “de Betuwe” een ontwerp van Bas little. Om ook dit corsojaar een interessante en leuke wagen op de weg te brengen hebben we samen met de ontwerper het ontwerp aangepast. In eerste instantie bestond het ontwerp uit een aantal hele grote stukken fruit. Na een aantal avonden brainstormen en informatie vergaren hebben we het volgende bedacht.

We maken een hele grote ouderwetse Hollandse fruitwagen. Het fruit wat op het oorspronkelijke ontwerp stond komt nu in grote hoeveelheden terug in de kisten op de fruitwagen. Daarnaast mag het icoon van de Betuwe “Flipje Tiel” natuurlijk niet ontbreken. Flipje krijgt dan ook een prominente plek voorop de wagen. De kar kleden we verder aan met een oude weegschaal, oude reclameborden, prijslijsten, grote rieten manden met fruit en mooie spreuken. Kortom een leuk en interessant ontwerp waarin op alle onderdelen (lassen, techniek, toefwerk, crea Bea werk e.d.) een leuke uitdaging ligt.

We zijn begin mei dan ook met veel enthousiasme en plezier begonnen met lassen. De fruitwagen begint inmiddels behoorlijk vorm te krijgen en afgelopen zaterdag is ook een begin gemaakt met “Flipje”. De komende periode zal de nadruk liggen op het aflassen van de kar, het lassen van “Flipje”  en het lassen van de stukken fruit die op de wagen moeten komen.

Techniek

Als de tent dan begin juli dicht is kunnen we beginnen met het aanbrengen van de techniek. Na alle bewegende delen van vorig jaar kunnen we het niet laten om ook dit jaar weer iets van beweging in de wagen te verwerken.

In tegenstelling tot vorig jaar kunnen we bovendien al vroeg beginnen met het aanbrengen van karton en/of folie. De inschatting is dat we hier half juli mee kunnen beginnen.

Fruit

Op de fruitwagen komen in totaal 16 kisten en daarnaast nog een aantal manden die we gaan vullen met echt typisch fruit uit de Betuwe. Het gaat dan om Appels, peren, pruimen, bessen, aardbeien, kersen, bramen en frambozen. Het wat grotere fruit zoals de appels en de peren gaan we lassen. Het kleine fruit zoals de bessen en de kersen gaan we zoveel mogelijk proberen te maken met tempex ballen en papier marche. Het gaat om behoorlijke aantallen. De inschatting is bijvoorbeeld dat we ongeveer 80 appels moeten lassen en een 50 peren. Een leuke uitdaging dus.

Bouwavonden en bouwzaterdagen

De komende periode zullen we ook regelmatig op zaterdagen bezig zijn bij de wagen. En vanaf juli zijn we naast de maandag- en de donderdagavond ook op dinsdagavond bij de wagen te vinden.

Kortom al veel gedaan de afgelopen periode maar ook nog genoeg te doen de komende periode. Dus kom gerust langs om te helpen of om gewoon eens even te kijken.