15 augustus 2016  

Afgelopen zaterdag hebben we weer een behoorlijk slag kunnen slaan met onze wagen “de Betuwe”.

Het was een gezellige drukte in de tent aan de kooistukken. De hele dag waren er ongeveer 15 mensen hard aan het werk. We kregen zelfs hulp van een ontwerpster en trouwe medewerkster van de wijk Korenbloem.

Op alle fronten is er enorm veel werk verzet. Zo zijn er weer heel wat aardbeien en pruimen gelast. Is het hoofd van Flipje afgemaakt en is een groot deel van de beweging geplaatst.

De crea Bea’s hebben weer heel veel ballonnen gepapier-macheed die uiteindelijk zullen worden omgetoverd tot bramen, frambozen en kersen.

Verder is er karton op de fruitkisten aangebracht , zijn er appels in de folie gezet en zijn er planken gemaakt voor de fruitkar.

Kortom een hele productieve en vooral gezellige dag. Het bleef dan ook nog lang onrustig aan de kooistukken. We hopen dit de komende weken voort te zetten, iedereen is van harte welkom in de tent aan de kooistukken.

 

foto%201 foto%202 foto%203 foto%204 foto%205 foto%207 foto%208

 3 augustus 2016  
images

Zaterdag 3 september 2016 komt alweer met rasse schreden dichterbij. Over iets meer dan een maand moet de wagen “De Betuwe” door de straten van Eelde-Paterswolde rijden tijdens het Bloemencorso 2016. De opbouw is momenteel in volle gang. Eind april zijn we begonnen met het bouwen van het geraamte van de tent, het lassen van onderdelen voor op de corsowagen en het poten van de dahliaknollen. Op het moment van schrijven zijn we al een heel eind gevorderd, maar – hoe kan het ook anders – er moet nog een hoop gebeuren. Lees meer »

 21 juni 2016  

Inmiddels zijn we al weer een aantal weken druk bezig op onze opbouwplek. Het geraamte van de tent staat en de wagen begint al aardig vorm te krijgen. Maar er moet natuurlijk nog een hoop gebeuren. Hieronder een korte update van de bouw.

De tent

Net als de laatste jaren zijn we eind april eerst begonnen met het plaatsen van het geraamte van de tent. Dat  ging dit jaar aardig snel. In één zaterdag hadden we het hele geraamte staan met uitzondering van de schuine kant. De laatste paar weken is er tijdens de bouwavonden gestaagd verder gebouwd aan de tent. Zo is de schuine kant geplaatst, zijn de scharen in het dak aangebracht en is begonnen met de onderbouw voor de dakplaten. We hopen de komende twee weken de tent verder dicht te maken.

Wat er onder andere nog moet gebeuren is: afmaken van de onderbouw voor de dakplaten (de planken waar de platen opgeschroefd  worden moeten worden aangebracht), planken schroeven op het uiteinde van de schuine kant zodat de buizen niet door de kleden scheuren, vullen van de jerrycans met water, en de kleden en dakplaten uit de container halen en klaar leggen.

We proberen om voor 2 juli zoveel mogelijk van deze werkzaamheden klaar te hebben zodat we die dag een groot deel van de tent dicht hebben. De komende twee weken kunnen we dus alle handen gebruiken. Ook als je niet kunt lassen is er genoeg te doen.

De wagen

Tijdens de feestavond zijn de plannen met betrekking tot de wagen gepresenteerd. We maken dit jaar “de Betuwe” een ontwerp van Bas little. Om ook dit corsojaar een interessante en leuke wagen op de weg te brengen hebben we samen met de ontwerper het ontwerp aangepast. In eerste instantie bestond het ontwerp uit een aantal hele grote stukken fruit. Na een aantal avonden brainstormen en informatie vergaren hebben we het volgende bedacht.

We maken een hele grote ouderwetse Hollandse fruitwagen. Het fruit wat op het oorspronkelijke ontwerp stond komt nu in grote hoeveelheden terug in de kisten op de fruitwagen. Daarnaast mag het icoon van de Betuwe “Flipje Tiel” natuurlijk niet ontbreken. Flipje krijgt dan ook een prominente plek voorop de wagen. De kar kleden we verder aan met een oude weegschaal, oude reclameborden, prijslijsten, grote rieten manden met fruit en mooie spreuken. Kortom een leuk en interessant ontwerp waarin op alle onderdelen (lassen, techniek, toefwerk, crea Bea werk e.d.) een leuke uitdaging ligt.

We zijn begin mei dan ook met veel enthousiasme en plezier begonnen met lassen. De fruitwagen begint inmiddels behoorlijk vorm te krijgen en afgelopen zaterdag is ook een begin gemaakt met “Flipje”. De komende periode zal de nadruk liggen op het aflassen van de kar, het lassen van “Flipje”  en het lassen van de stukken fruit die op de wagen moeten komen.

Techniek

Als de tent dan begin juli dicht is kunnen we beginnen met het aanbrengen van de techniek. Na alle bewegende delen van vorig jaar kunnen we het niet laten om ook dit jaar weer iets van beweging in de wagen te verwerken.

In tegenstelling tot vorig jaar kunnen we bovendien al vroeg beginnen met het aanbrengen van karton en/of folie. De inschatting is dat we hier half juli mee kunnen beginnen.

Fruit

Op de fruitwagen komen in totaal 16 kisten en daarnaast nog een aantal manden die we gaan vullen met echt typisch fruit uit de Betuwe. Het gaat dan om Appels, peren, pruimen, bessen, aardbeien, kersen, bramen en frambozen. Het wat grotere fruit zoals de appels en de peren gaan we lassen. Het kleine fruit zoals de bessen en de kersen gaan we zoveel mogelijk proberen te maken met tempex ballen en papier marche. Het gaat om behoorlijke aantallen. De inschatting is bijvoorbeeld dat we ongeveer 80 appels moeten lassen en een 50 peren. Een leuke uitdaging dus.

Bouwavonden en bouwzaterdagen

De komende periode zullen we ook regelmatig op zaterdagen bezig zijn bij de wagen. En vanaf juli zijn we naast de maandag- en de donderdagavond ook op dinsdagavond bij de wagen te vinden.

Kortom al veel gedaan de afgelopen periode maar ook nog genoeg te doen de komende periode. Dus kom gerust langs om te helpen of om gewoon eens even te kijken.

 19 maart 2016  

Op 11 maart was daar dan weer het moment voor het jaarlijkse tekeningen kiezen. Dit jaar niet in het restaurant op het vliegveld, maar op de bloemenveiling. Zoals ons wel vaker overkomt mochten we als een van de laatste wijken een ontwerp uitkiezen. De keuze is uiteindelijk gevallen op “De Betuwe” van Bas Littel.

Lees meer »

 30 september 2015  

Eerste en Ere + Figuratieprijs

Dit jaar heeft onze wagen Steam Punk de Eerste en Ere prijs en de Figuratieprijs behaald. Een prachtig resultaat met een prachtige wagen.

Overlijden Ronja

Ronja
Donderdag 17 sept bereikte ons het bericht dat Ronja Thijs is overleden.
Ze mocht helaas maar 50 jaar worden…..
Ronja was oud bestuurslid en jarenlang een enthousiaste medewerkster.
We zullen onze “biebmiep” missen.

Geboorte Fleur

Marcel en Marije zijn op 23 september de trotse ouders geworden van Fleur. Namens alle medewerkers van de wijk: van harte gefeliciteerd!